Slotronde PION 1 - Zutphen 1

In de gezellige slotronde van de Hoofdklasse A bij het Groesbeekse PION trof ons 1e team het team van de gastheer zelve. Een paar kanttekeningen: voor ons was het geen echte slotronde want we moeten nog een inhaalwedstrijd tegen Koningswaal spelen. Bij die wedstrijd gaat het om al dan niet degraderen dus dat is een belangrijk treffen!

En schreef ik: ‘1e team’ ?? Zo kun je het toch eigenlijk niet noemen want we speelden met maar liefst 5 invallers. Een triest record… Ik zal het er maar verder niet over hebben; het moge duidelijk zijn dat ik er behoorlijk chagrijnig van wordt. De PION ging de wedstrijd in als koploper en wij bungelden ergens onderaan in de ranglijst dus er stond nogal wat op het spel in dit Goliath-David-gevecht.

Van tevoren had ik ingeschat dat we aan de hoge borden kansloos waren gezien de ratingverschillen maar aan de lage borden gaf ik onszelf wel kansen: Jacques is nooit te beroerd om een op papier sterkere tegenstander de das om te doen, voor de speelsterkte van Martijn en Gerrit heb ik groot respect en jeugdtalent Nathan wordt ook met de week sterker! Het liep echter anders.

Jacques, Nathan en Martijn gingen er een voor een vanaf (zoals gewoonlijk werd ik teveel in beslag genomen door mijn eigen partij zodat ik niet kan zeggen hoe dat gebeurde); alleen Gerrit wist zijn tegenstander op remise te houden. Ondertussen was aan bord 2 ook invaller Mark weggespeeld (het ratingverschil was 330 punten in zijn nadeel en er was een prijs voor de snelste winnaar dus misschien was zijn tegenstander daar op uit). Daarmee had de PION dus voldoende punten binnen om de match te winnen en het kampioenschap binnen te slepen. Namens ons team: proficiat!

Daarna ging het dus alleen nog om de eer. Gelukkig was die al gered door Gerrit maar Olav deed er nog een schepje bovenop door eveneens remise te scoren (ratingverschil bijna 300 punten in zijn nadeel). De klapper van de avond maakte Arthur door aan bord 1 te winnen (ratingverschil 230 punten in zijn nadeel). Volgens Arthur was het de makkelijkste partij die hij de hele competitie gespeeld had. Zie hieronder.

Bij vluchtig naspelen zag het er inderdaad simpel uit, maar dat komt natuurlijk omdat eenvoud een belangrijk kenmerk van genialiteit is. Ikzelf was uiteraard weer als laatste klaar. Ik speelde een van de sterkste partijen van mijn leven (je schaken gaat erop vooruit als je niet meer voor je werk hoeft na te denken). Het was eigenlijk weinig spectaculair maar er zaten wel wat leuke subtiliteitjes in. Slechts 1 keer kwam ik in gevaar. Als mijn tegenstander toen de kansrijkste voortzetting had gekozen, had ik waarschijnlijk niet de goede weerlegging gevonden (zie hieronder mijn partij bij de 36e zet van zwart). Maar hij koos die voortzetting gelukkig niet. Na dat moment ging het rechtstreeks op remise aan. Hoewel? In de slotstelling (en ook 5 zetten eerder) had ik de winst kunnen forceren door op de koningsvleugel de boel dicht te gooien en daarna in het centrum een vrijpion te maken. Maar hoe dat moest zag ik pas achteraf bij analyse met de computer.

Dus 5½-2½ verloren, maar wel heeft de helft van ons team gescoord dus we zijn er wonderwel in geslaagd van niets toch iets te maken!

Jos Landsheer, teamleider a.i.

PION 1 Rating S.G. Zutphen 1 Rating Ronde 7
Molenkamp, W. (Wim) 2074 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1836 0 - 1
Ruijter de, L. (Luuk) 2178 Berg van den, M. (Mark) 1848 1 - 0
Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2082 Landsheer, J. (Jos) 1723 ½ - ½
Veenstra, W.M. (Wopke) 1920 Wilgenhof, O. (Olav) 1734 ½ - ½
Arents, A. (Arno) 1769 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1611 ½ - ½
Valk de, J.L. (Jo) 1683 Ferfers, J. (Jacques) 1567 1 - 0
Thijssen, A.W. (Ton) 1776 Dam van, N. (Nathan) 0 1 - 0
Zollinger, R. (Ronald) 1781 Kasza, M. (Martijn) 1421 1 - 0
  1908   1677 5½-2½

 

We hebben 189 gasten en geen leden online