1e viertal sprokkelt weer een matchpuntje

Afgelopen maandag vond dan eindelijk de returnwedstrijd plaats van ons 1e viertal tegen De Toren 2.Onze kans op revanche voor de smadelijke 0.5 – 3.5 nederlaag uit de eerste ronde!

Hoewel het eigenlijk een thuiswedstrijd van De Toren was werd er in Zutphen gespeeld omdat op de eigenlijke datum De Toren haar clublokaal niet ter beschikking had en René, onze vaste chauffeur, op de vervangende datum verhinderd was. We moesten het dus met een vervanger doen. Dat was Jacques geworden en dat was bij lange na geen slechte keus!

De wedstrijd begon slecht voor ons: Sjef verongelukte al in de opening en werd na een zet of 12 met een onafwendbare stikmatdreiging geconfronteerd. Oeps! Arthur speelde met zwart een Semi-Slaaf (of correcter gezegd: een Semi-Slaafgemaakte). Die leek vrij rustig en gelijk op te gaan totdat Arthurs tegenstander zijn damevleugel verzwakte en vervolgens ook nog eens die kant uit rokeerde. Vijf zetten later stond er een haagje vrijpionnen tegenover de witte koning en daarachter een batterij zware zwarte stukken. De tegenstander kon niet anders doen dan deemoedig het hoofd buigen…

Ikzelf kreeg met zwart Schots op het bord. Wel zo prettig omdat ik dat zelf ook met wit graag speel. Ook mijn tegenstander speelde voortvarend zijn pionnen op de damevleugel naar voren. Hierdoor kreeg ik een comfortabele stelling die ik echter nogal onhandig aanpakte. Gelukkig verzuimde wit zijn ontwikkeling af te maken en kon mijn dame een toren snoepen. Mijn tegenstander probeerde nog een sneaky matdreiging met een dame-loper-batterij naar h7. Een simpel trucje dat je leert in Stap 2. En dat ik gelukkig net op het laatste moment zag… Daarna duurde het nog een tijdje voor ik mijn materiële overwicht tot uitdrukking kon brengen, maar ik was zeker van het punt.

De interessantste partij van de avond was die van Jacques, die met wit het Siciliaans van zijn tegenstander beantwoordde met het Morra-Gambiet. Blijkbaar kende zwart dat niet, want hij gaf onmiddellijk de pion terug waarna Jacques het centrum had en zich voorspoedig kon ontwikkelen en zwart in beperkte ruimte slechts wat kon aanrommelen. Grote moeilijkheid is dan altijd hoe zo’n prettige stelling om te zetten in beslissend voordeel. Het wil nog weleens helpen als een tegenstander uit onhandigheid of in wanhoop een fout maakt, maar dat gebeurde niet. Omdat het centrum gesloten was (witte pionnen op e4 en d5 met daartegenover zwarte pionnen op e5 en d6) was het misschien raadzaam geweest meer druk op de koningsvleugel te zetten (d.m.v. bijvoorbeeld f4 en/of het paard van c3 die kant uit te spelen. Zoiets gebeurde echter niet en Jacques voordeel verzandde toen zwart op de damevleugel de halfopen b-lijn in bezit wist te krijgen en vervolgens ook nog een pion daar wist te winnen. Daarna kon zwart bogen op een vrije a-pion. Wat resteerde was een moeilijk eindspel waarin op het oog Jacques nog wel een paar remisekansen leek te hebben. Helaas bleek het slechts gezichtsbedrog en was Jacques’ inzet vergeefs.

Onze tegenstanders kwamen dus goed weg met een 2 – 2 gelijkspel. Geen echte revanche dus voor ons, maar toch wel een behoorlijke opsteker! Komende maandag moeten we alweer aan de bank. Dan voor een echte thuiswedstrijd tegen het team van Rokade. Met dank aan Klaas die alle partijen meteen in de computer invoerde, zodat ik bij het maken van dit verslag kon zien wat ik allemaal gemist had aan de andere borden.

Jos Landsheer

S.V. De Toren 2   S.G. Zutphen 1      
Vastenhout, R. (Raimond) 1744 List van der, J.M. (Sjef) 1628 z-w 1 - 0
Brans, T. (Tom) 1614 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1679 w-z 0 - 1
Donker, J.M.J. (Hans) 1669 Ferfers, J. (Jacques) 1580 z-w 1 - 0
Vastenhout, M.F. (Marco) 1419 Landsheer, J. (Jos) 1653 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1612 Gemiddelde Rating: 1635   2 - 2

We hebben 83 gasten en geen leden online