Zutphen 1 voor 4e keer op rij gelijk...

Vandaag staat er een thuiswedstrijd op het programma, dan is het altijd mooi en veilig weer (Zie verslag 4e ronde). Toch zijn de gasten uit Ermelo een beetje aan de late kant in ons centrum Waterkracht. Alexandr Sahakian ontbreekt helaas, net als Olav Wilgenhof (Een gemis voor het verslag!).

Zo kom ik er achter dat onze voorzitter Kees Henstra steeds als invaller fungeert voor Alexandr en vandaag is René Meijer invaller voor onze wedstrijdleider en voor de beoogde Gerrit Ruegebrink, die echter zwaar onder de verdovende middelen zit (wel toegestane medicatie  in het kader van de dopingcontrole) en het stokje liever doorgeeft.

Na 10 snelle zetten op mijn bord wordt het tijd voor een rondje langs de borden: bij Klaas Hagendijk met zwart aan bord 1 staat een opmerkelijke Van Geet-opening op het bord: 1 Pc3 en 2 Pf3, wat moet je er mee? Klaas denkt daar zoals we gewend zijn zorgvuldig over na. Nagib Zafari is als openingskenner niet verrast en speelt de Spaanse opening met wit zoals het hoort. Willem Oving vertelt voor de match dat hij niet blij is met zijn vorm, maar hij zet vandaag met zwart een vlotte Nimzo-Indische opening voor en ik zie zelfs wat ruimtevoordeel. Kees Henstra mag met wit aan bord 4 de wat passief ogende moderne opening van zijn opponent bestrijden. Als hij tot zijn geliefde zet f4 komt staat hij lekker soepel.  Dan naar Teun Michels, die gelukkig weer van de partij is! Hij zet met zwart een heuse Leeuw voor. Aan mijn 6e bord is in het Londoner systeem na een snelle rokade van zwart de opmars g4 en h4 aan de orde: dat lijkt best kansrijk.  René heeft zwart en speelt een degelijke Oud-Indische opening. En aan bord 8 zit de man in vorm: Jan Blaak, hij doet het nog kalm aan in een Franse opening.

Na bijna 2 uur spelen komt er nog maar weinig tekening in de strijd. Aan de meeste borden gaat het behoorlijk gelijk op. Bij Klaas zijn de minste zetten gespeeld, bij Nagib staat op 2 pionnen na alles nog op het bord, Willem heeft wat ruimtevoordeel en daar staat precies dezelfde gelijke materiaalverhouding op het bord als bij Kees. Teun is druk met het tegenhouden van een opgerukte c-pion, maar al te gevaarlijk lijkt het me niet voor hem. Mijn tegenstander wacht niet af, maar zet een tegenactie in, toch ben ik tevreden met de positie.  René staat nog altijd zeer solide en Jan ziet er zelfs comfortabel uit als hij zijn geliefde loperpaar mooi op de zwarte koningsstelling kan richten.

Dan naar de beslissingen. De eerste die klaar is, is René: hij heeft een remisevoorstel dapper afgewezen, maar helaas trapt hij wat later in een tactisch geintje en verliest.  Willem en Teun komen tot plusremises en als Nagib plotseling met een 0 op zak is verdwenen (Wat is er gebeurd?) staat het dus al 1-3. Gelukkig weet ik na kwaliteitswinst het volle punt binnen te slepen en even later geeft Kees remise, ook hij heeft lange tijd het initiatief gehad. 

Jan Blaak heerst als een vorst over het bord en hij wikkelt af naar een grappig eindspel waarin zijn witveldige loper twee vrijpionnen dekt, waar zwart met Paard en Koning op de zwarte velden een mooie blokkade lijkt te hebben. Maar er zit een addertje onder het gras: Jan heeft nog een verre vrijpion en dat is 1 probleem te veel voor zwart. Dus staat het nu 3 1/2 - 3 1/2 !

Zo ligt alle druk weer eens bij Klaas. Hij heeft nu gelukkig op tijd de versnelling ingezet en beide spelers hebben nog maar een minuut of 2 op de klok. Klaas heeft mooi gespeeld en wint een pion in het eindspel KL voor Klaas tegen KP voor zijn tegenstander. Pionnen zijn er nog enkele en net na de pionwinst trapt Klaas in een vorkje. Of niet, want nu komt hij met zijn Koning binnen zonder pionverlies  en het paard van Zwart heeft een hoop taken tegelijk... Het loopt geforceerd naar een wedren, waarin Klaas als laatste promoveert, maar wel met schaak. Intussen zijn alle pionnen weg en met een simpele dubbele aanval wint Klaas het ongedekte paard. Tot mijn verbazing volgen er nog diverse zetten in het potremise eindspel KD - KD en dan wordt de vrede getekend. Zodoende wordt het weer een 4-4 eindstand, voor de 4e keer op rij...Zou het een clubrecord zijn?  De kans op zo'n gebeurtenis is 1 op 81 als we winst, verlies en gelijkspel als even waarschijnlijk waarderen. Zodoende zijn we nog altijd ongeslagen, maar over een titel hoeven we niet meer te dromen, lijkt me.

Eric Kloppers

klasse 1A; Ronde: 5; Datum: Maandag 6-2-2017
  Zutphen 1     VSG 1   4 -  4  
1. Hagendijk,K.(Klaas) 1974   Boterenbrood,D.R.(Rob) 1931 ½ - ½  
2. Zafari,N.(Nagib) 1877   Westra,S.(Sape) 1900 0 - 1  
3. Oving,W.(Willem) 1877   Lambrechts,J.(Jan) 1982 ½ - ½  
4. Henstra,C.C.(Kees) 1917   Keijer,E.P.(Ernst) 1867 ½ - ½  
5. Michels,A.C.(Teun) 1805   Hoop de,G.J.(Gerard) 1834 ½ - ½  
6. Kloppers,E.(Eric) 1800   West,B.(Bas) 1834 1 - 0  
7. Meijer,R.(René) 1741   Petersen,C.(Cor) 1671 0 - 1  
8. Blaak,J.A.(Jan) 1723   Graaf de,M.D.(Mark) 1785 1 - 0  

 

 

You have no rights to post comments

We hebben 276 gasten en geen leden online