Zutphen 1 brengt wedstrijdpunt met enige moeite terug naar huis...

Het is donderdag 12 januari als we met een schijnbaar zorgeloos graadje of 5 boven nul op de stoep staan voor de zaal in Ede met de illustere Bijbelse naam Rehoboth. Wat is dat eigenlijk en wat betekent het voor deze avond? 

Wikipedia weet alles: Rehoboth (waterput), naam die Isaak gaf aan een put die hij gegraven had. (Genesis 26:22), in Statenvertaling Rehobôth.

Dat klinkt wel alsof we een riskant avondje tegemoet gaan, toch?

Na wat thee en koffie uitgewisseld te hebben met mijn sympathieke tegenstander Willem Slagter wordt het tijd voor een blik op de openingen. Bij Klaas Hagendijk met wit aan bord 1 is na een onregelmatig begin een soort Leningrader in de voorhand ontstaan, waarin Klaas gemakkelijk tot e4 is gekomen en een wat gesloten stelling met meer ruimte heeft bereikt. Bij Nagib Zafari staat een vrij rustige variant van het Frans op het tweede bord: nog niets aan de hand.  Ook bij Willem Oving aan drie is er met wit in een Engelse opening gelijk spel ontstaan, wel is de stelling ingewikkeld en is zorgvuldigheid vereist. De Caro-Kann van Kees Henstra vereist ook veel en als Kees vergeten is welke route zijn dame in deze variant hoort te gaan staat hij zeer matig.

Dan naar de borden op de rij waar ik in een totaal gelijkstaande partij zit vanuit het Londoner systeem. Dat geeft niets: deze stellingen spelen voor wit vaak veel soepeler dan voor zwart. Gerrit Ruegebrink valt aan bord 6 met zwart in voor Alexander Sahakian. Hij opent subtiel met een moeilijke Grünfeld-Indische opzet, het lijkt Timman-Joesoepov (1985) wel. Jan Blaak is aan bord 7 met durf bezig als hij lang rokeert in een hyperscherpe Siciliaan, waarin zwart met b4?! wellicht over de grens gaat. En dan naar Olav Wilgenhof aan bord 8, waar altijd wel iets aan de hand is. Vorige keer ontwierp hij een gambiet en haalde hij de 8 zetten niet...Maar wat zie ik nu weer? Hij speelt niet met zwart, maar met lichtgevend hardroze stukken, waar ik na enige beraadslaging met passend respect naar kijk, want het is duidelijk dat zijn opponent een visuele beperking moet hebben (notior noirodismitis) en Olav is als gentleman natuurlijk bereid om zonder zonnebril zijn helder schitterende en opvallend gedetailleerd vormgegeven stukken aan te sturen.

De eerste beslissingen komen in het derde speeluur aan de borden 3 en 4. Willem was in de wandelgangen al uiterst kritisch over zijn optreden, mismoedig vertelde hij over een verloren pion. En als ik aan het bord kom blijkt het nog veel erger: hij staat 2 pionnen achter, zijn tegenstander heeft bovendien een heerlijk loperpaar. Van enige kans op tegenspel is en blijft niets te bespeuren.. En ook bij Kees is het na zijn misgreep in de opening niet goed gekomen: zijn stukken staan in de open stelling zo slecht, dat verlies van materiaal niet te vermijden is. Dus staat het 2-0 voor Ede, dat ondanks een behoorlijk ratinggemiddelde nog geen wedstrijdpunt heeft behaald in de eerste drie ronden.

Dan is het tijd voor punten voor ons: Jan weet door scherp een mooi aanvalsspel de te ambitieuze opzet van zijn tegenstander fraai te weerleggen. En dat heeft goede invloed op Olav naast hem: hij weet in het grillig ogende middenspel na een Scandinavische opening het overzicht te houden en wint gedecideerd. (2-2) . Nu komt ook naar voren dat er heel iets anders aan de hand is met de roze stukken: zijn tegenstander had Olav met enige trots verteld over dit kostbare schaakmateriaal van onvervalst ivoor uit 1890 (toen men nog zonder enige gewetensnood op olifanten schoot) , dat deel uitmaakt van een kennelijk indrukwekkende privé-collectie. Olav heeft juist enorm genoten van het spelen met deze historische stukken, die hem inspireerden tot zijn mooie zege, vertelt hij mij!

Vervolgens komen we op een 3-2 voorsprong dankzij Nagib. Hij heeft in een complex middenspel een pluspion weten te behouden en het na grote afruil resterend toreneindspel blijkt simpel gewonnen. Vandaag komen alle beslissingen in tweetallen, want even later is Klaas aan bord 1 ook klaar. Maar bepaald niet zoals hij had gehoopt: hij staat meer dan behoorlijk, maar dat helpt niets als je door je tijd gaat: niet leuk en onze nestor. Kees heeft een zelfs wijs advies voor de relatieve jongeling: speel wat sneller en kom niet meer in tijdnood! Cruyff zou gezegd hebben: "Als je niet sneller bent dan je snel bent, moet je snel versnellen!"

Spannend is het opnieuw: Gerrit staat zeer matig en aan mijn bord heb ik initiatief, maar opletten is geboden! Gelukkig zie ik met niet al te veel tijd de geforceerde zettenreeks die winst oplevert.

Even later moet Gerrit na een dappere verdediging zijn koning omleggen:  de 3e achtereenvolgende 4-4! Toch staan we in deze interessante klasse nog altijd slechts 1 punt achter op de koploper Schaakstad 3.

We gaan naar buiten, waar een gezellig aantal sneeuwvlokjes dwarrelt en het zelfs een beetje wit wordt. Maar als we richting Planken Wambuis rijden, wordt het beetje sneeuw een ware witte plaag. We rijden vervolgens zonder in de berm weg te schuiven met niet meer dan 30 km/uur naar Wichmond dankzij Klaas en dan door naar Zutphen met Nagib. Deze tocht gaan we niet snel vergeten.

Eric Kloppers

klasse 1A; Ronde: 4; Datum: Donderdag 12-1-2017
  Edese SV 1     Zutphen 1   4 -  4  
1. Meijer,S.T.(Sjoerd) 1891   Hagendijk,K.(Klaas) 1948 1 - 0  
2. Ingen van,C.I.(Cor) 1877   Zafari,N.(Nagib) 1857 0 - 1  
3. Eijkel v.d.,W.E.(Erik) 1790   Oving,W.(Willem) 1874 1 - 0  
4. Roseboom,M.W.J.(Martin) 1855   Henstra,C.C.(Kees) 1923 1 - 0  
5. Slagter,W.(Willem) 1785   Kloppers,E.(Eric) 1806 0 - 1  
6. Klaassen,R.(Ronald) 1735   Ruegebrink,G.J.(Gerrit) 1696 1 - 0  
7. Wilde de,W.(Willem) 1723   Blaak,J.A.(Jan) 1719 0 - 1  
8. Buunk,F.(Frank) 1789   Wilgenhof,O.(Olav) 1743 0 - 1  

 

 

You have no rights to post comments

We hebben 46 gasten en geen leden online