Zutphen kan weer geen vuist maken

Nadat ik de avond ervoor onze stalen gekraakte kast (deze was een paar weken geleden, tijdens een inbraak, tevergeefs gekraakt) vakkundig had geopend, kon ik onze mooie schaakborden bevrijden die we vandaag nodig hadden. In onze tweede externe match, nu tegen PSV/DoDO, begonnen we aanvankelijk met 7 man. Na ruim een half uur kon ook Nagib aan zijn partij beginnen. (uitslagen)

De match begon goed met een snelle overwinning van Mark van den Berg. Wit offerde stuk in een ongebruikelijke halfgesloten opening. De zwarte Monarch was echter onkwetsbaar midden op het bord. Terwijl de witte Dame werd in gesloten. Na algehele afruil bleef wit een stuk achter. Zwart had verder geen moeite de partij na zich toe te trekken 1-0.

Snel daarna tekende Gert-Jan Ludden de vrede na een Ruilvariant van de ‘Caro-Kann’ 1,5 – 0,5.

Gerrit Ruegebrink maakte op de 15e zet een fout en verloor stuk en daarna de partij 1,5 – 1,5.

Jos Landsheer opende met een ‘Morra Gambiet’. Hij verloor gaandeweg de grip op de stelling en verloor 1,5 – 2,5.

Alexandr Sahakian trok de zaak weer recht. Hij versloeg zijn tegenstander die het ‘Frans’ met de afruil variant beantwoordde 2,5 – 2,5.

Hierna ging het bergafwaarts. Nagib Zafari kreeg een ‘Pirc’ tegen zich en stond aanvankelijk goed (+1,7 zei hij tegen mij) . Toch heeft hij de partij niet tot een goed einde weten te brengen en verloor 2,5 – 3,5.

Lange tijd ging het gelijk op in de partij van René Meijer, die zich ook met een ‘Pirc’ verdedigde. Toen hij echter een belangrijke sleutel pion verloor was de partij verloren. 2,5 – 4,5.

Ondergetekende speelde een boeiende partij. In een ‘Sicilaan’ kreeg wit kansen door een doorbraak in het centrum. Zwart verdedigde zich uitstekend en kreeg tegenkansen. Wit won de kwaliteit, maar na onnauwkeurig spel kreeg zwart een Koningsaanval. In tijdnood maakte wit de beslissende fout een raakte in een mat net 2,5 – 5,5.

Klaas Hagendijk

You have no rights to post comments

We hebben 228 gasten en geen leden online