Zutphen 1 - Elster Toren 1 4-4

Sterke tegenstander pas om 2 voor 12 een wedstrijdpunt afgepakt.
Kampioenskans is nu wel verkeken…
Vandaag komt Elster Toren op bezoek: het team heeft net als wij 3 wedstrijdpunten en een behoorlijke gemiddelde rating. Clubkampioen Jan Kalkwijk is gelukkig weer thuis, maar is er natuurlijk nog niet bij. Voor hem valt Nagib in, voor wie het schaken ook een mooi spel is om de gedachten eens te verzetten! En voor wie geldt dat eigenlijk niet?

Na deze bespiegeling zoek ik mijn tegenstander maar eens op. Het bekende en doorgaans moeilijke spel: “Wie is de mol?” is al snel opgelost: het is mijn tegenstander Erwin Mol. Dat hij een vrolijke gast is blijkt al snel als ik hem de bekende vraag vooraf stel: “Wat zou je willen hebben”? Geen thee, geen koffie en ook geen Rivella, maar gewoon “e4”. Dus open ik met d4, haal voor hem een cola en de match is begonnen.

Trouwe lezers weten dat ik om de zoveel tijd een rondje langs de borden maak. Sommigen vragen zich weleens af: “Hoe heeft hij daar toch altijd tijd voor?”. Maar dat is heel eenvoudig (met wit): je speelt d4 zonder c4 en het granieten centrum garandeert dat zwart met de zet minder enorm moet zoeken naar enig spel. Gevaarlijk wordt het de eerste 30 zetten vrijwel nooit, dus is het een kwestie van gezonde zetten blijven doen en lekker veel rondkijken. Of het ook schaken is betwijfel ik, zeker na de woorden van kopman Gert-Jan Ludden. Die loopt ook graag eens rond en zei me in de wandelgangen dat deze opening in het oosten wel heel erg populair is. Hij keek er zelf ook weer tegenaan, dus voor deze opmerking was zeker enige grond. Maar hij liet er ook op volgen dat het daarmee ook een bekende greep van de simpele amateur is, die zich zodoende niet in echte openingen hoeft te verdiepen. De waarheid is soms hard…

Wat zien we voor openingen? Aan bord 1 is het saaie Dameloperspel genoemd, het is instructief hoe Gert-Jan het tegenspeelt: met nadruk op het centrum en behoorlijk actief.
Aan 2 heeft Klaas een mooi centrum e4/d4 staan en hij streeft naar veel ruimtevoordeel.
Willem Oving heeft op 3 na een nogal onregelmatige verlopen opening met g6 en Lg7 en wat geruil een zwakke pion op d6, de tegenstander heeft een wat zwakke e-boer. En bij Kees op 4 is er in het Weens nog weinig aan de hand. Dan naar de lage borden, waar Alexandr met zwart zijn prachtige reeks van 3 uit 3 wil aanvullen met een punt. De Engelse opening is erg gecompliceerd: beide spelers hebben een geïsoleerde b-pion en wit lijkt wat mooier te staan.
Bij mij aan bord 6 is helemaal niets te melden, of het moet de ruil van mijn zwakke voor zijn sterke zwartveldige loper zijn. Jaco aan bord 7 krijgt in een Caro-Kann te maken met een venijnige vroege koningsaanval. Als dat maar goed afloopt… En Nagib met wit speelt het Schots langs via Chessbase bestudeerde hoofdlijnen. Ook hier zien we een zwakke pion bij zwart op d6 en dat is mooi!

Na ruim 1 ½ uur speeltijd is het tijd om weer eens te gaan schrijven: het is duidelijk dat Gert-Jan al beter staat, maar een makkie lijkt het niet. Klaas heeft zijn ruimtevoordeel zo enorm grof nagestreefd, dat de tegenstander of ten onder zal gaan, of achter de stelling kan kruipen om daar roet in het eten te gooien. Bij Willem aan 3 is het keepen geblazen en hij besluit na een mooie zet tot een goed geplaatst remiseaanbod. Maar de tegenstander wil meer en legt het nobele aanbod terzijde. Hij moet nog uren aan de bak, vrees ik. Een heel klein voordeeltje meen ik bij Kees waar te nemen.
Bij Alexandr is het duidelijk dat het niet best meer gaat: de tegenstander heeft de b-pion verorberd en heeft ook nog meer ruimte en een eng loperpaar.
Bij mij is er veel geruild, waaronder de dames. Natuurlijk niet mijn mooie witveldige loper, daar ben ik heel zuinig op vandaag! Jaco heeft zich op 7 geweldig verdedigd en na dameruil lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Sterker nog: ik geef nu de voorkeur aan zijn actieve stelling waarin een mooi paard de aandacht trekt.
Bij Nagib heeft het spel een beslissende wending gekregen. De opponent kon door een pion door te schuiven van zijn eeuwig zwakke d6-pion afkomen, maar de gevolgen zijn vreselijk: alles zit op slot en Nagib heeft een doorgeschoven a- en b-pion, waartegen zwart alleen een a-pion kan inbrengen. Simpeler kan het niet: alles erachter, schuiven met die pionnen en 1-0. Dat heet: winnen vanuit de opening, een helder partijtje!
Even later is het bij Gert-Jan ook snel beslist: zijn tegenstander had de mooie tactische zet: Pd4! geheel gemist en de vondst won minimaal een kwaliteit + pion bij aanhoudende druk. Opgeven dus : 2-0 voor ons team en het lijkt dat we op weg zijn naar een zege.

Aan de 6 resterende borden wordt het een lange strijd. Zelf moet ik mijn aandacht in toenemende mate bij mijn partij houden, die steeds scherper wordt als mijn tegenstander merkt dat het positioneel een voor hem verloren zaak begint te worden met die ellendige loper…
Een zekere tegenvaller is het resultaat dat op het whiteboard verschijnt aan bord 2: Klaas heeft inderdaad te maken gekregen met een uitval achter zijn linies en moest berusten in de remise. En ook Kees aan 4 kwam er niet door: ook een halfje aan een wit bord. Wel hebben we nu al 3 punten, maar om mij heen kijkend zie ik mijn buur Alexandr eervol sneuvelen en aan de stem van Willem Oving te horen is het bij hem ook niet helemaal goed afgelopen. Dus is het 3-3. Dan hoor ik rechts naast me enig tumult met applaus: het is voor de grijze topfitte tegenstander van Jaco, die het eindspel kennelijk meesterlijk heeft behandeld. Niet leuk, want het is nu 3-4. Dat heb ik allemaal niet op een rijtje aan mijn bord, wel heb ik het sterke vermoeden dat mijn partij er wel toe doet voor de eindstand. Goed opletten dus en vooral zetten blijven doen, want de tijdsverhouding is 30 seconden voor hem en 90 voor mij! Heel prettig is daarbij mijn stelling, die van iets tot veel beter is gepromoveerd. Nog 1 tactisch grapje doorzien en dan vallen de stukken in zijn laatste seconden met bossen in mijn handen en Erwin geeft op: 4-4 en tenminste nog een wedstrijdpunt.

Dat is wel mooi omdat we anders zelfs een beetje naar beneden hadden moeten kijken. Maar een eventueel kampioenschap kan een jaartje in de ijskast, want Voorst heeft alweer gewonnen en staat 4 punten voor. En ik denk niet dat zij nog 2x gaan verliezen met hun sterke team. Dus nog 3 ronden te gaan voor de eer en des keizers baard! Of…je weet maar nooit…

Eric Kloppers

 

You have no rights to post comments

We hebben 195 gasten en geen leden online