Zutphen 1 wint met 6 man!

Vandaag staat de uitwedstrijd tegen UCS (Utrechtse Christelijke Schaakvereniging) De Rode Loper in Utrecht op het programma, een middag waar ik naar heb uitgekeken, want het was mijn eerste schaakclub ruim 40 jaar geleden! Eerst was er een gezellige brunch met dochter Isold in een verbouwde kerk (past goed bij  de UCS-toevoeging) aan de Catharijnekade genaamd Bunk . 

Vervolgens fietste ik naar de Boorstraat, waar een heus denksportcentrum is. Klaas trof ik er al aan en even later kwamen ook de andere teamleden binnen in de sfeervolle ruimte. Echter, er ontbraken 2 arme dissidenten door een acute ziekte, waardoor Klaas geen andere schakers meer had kunnen regelen…Dat betekent dat we met een 0-2 achterstand zullen beginnen, bepaald geen voordeel. Klaas heeft tactisch juist gehandeld door de zwarte 2e en 4e borden te annuleren.

Er bleek nog iets moois te zijn: De Rode Loper heeft via een fraaie transactie een flink aantal digitale borden en stukken kunnen bemachtigen, waardoor onze match in livestream online te volgen wordt! Erg leuk voor de volgers Yvon en anderen thuis en bovendien hebben we zonder enig probleem nu ook de partijen volledig in beeld. Ik wijk daarom af van de gebruikelijke wandeltochten langs de borden, want die activiteit is in het geheel niet nodig; de diagrammen van de actieve partijen worden door een beamer vertoond op de wand waar ik op uitkijk! En ook is een dergelijke projectie te aanschouwen bij de bar, waar zodoende de partijen door het dorstlessend publiek levendig van commentaar kunnen worden voorzien. We zien zo echt een blik in de toekomst: over 10 jaar heeft vast elke club deze voorzieningen. Ik stel voor om in Zutphen gelijk 8 sets uit de reserves te bestellen, dit is namelijk zo’n meerwaarde voor iedereen! (zie: http://drl.tuxtown.net/live/)

Daarom ga ik de partijen nu langs op volgorde van beslissingen:Alexandr is de eerste die klaar is: hij komt in met zwart een Italiaanse opening zonder enig nadeel het middenspel in, als zijn tegenstander op zet 14 met Pf4? een pion en zijn stelling in 1 klap weggeeft. Daar weet onze Alexandr wel raad mee en na de mokerslag 20 …..Db6+ heeft hij het punt al binnen.

Peter Dupain ken ik als een zorgvuldige speler en in een positionele Engelse opening weet hij door subtiel spel met wit een geleidelijk overwicht te verkrijgen. De witveldige loper van zwart staat weliswaar buiten de keten, maar kijkt in het niets…De damevleugel van zwart is mooi vastgelegd en zo kan Peter op de koningsvleugel zonder kans op tegenspel een aanval opbouwen. Ook is het aardig om te zien dat dameruil zwart niets helpt. integendeel: Peter snoept twee pionnen bij aanhoudende aanval en zwart kan opgeven: een prima rechtlijnige partij.

Nu is het al 2-2 en dat doet de moraal bepaald goed! Klaas Hagendijk heeft met wit in de vandaag populaire Italiaanse opening te maken met een vreselijk pionverlies op zet 13, waardoor zijn koning ook nog op de tocht komt… Ik geef er geen cent voor, maar Klaas verdedigt zich als een leeuw en komt uiteindelijk met de ultieme oplossing op korte termijn: de Pe2-g1 shuffle waardoor in elk geval elk mat of acuut materiaalverlies voor even uit de stelling gaat. Nadat er een zetherhaling is geweest plaatst Klaas een uitstekend getimed remiseaanbod, dat wordt aangenomen door zijn vredelievende en (blijkt later aan de bar) even zo humorvolle tegenstander Henk Dissel.

Jos Landsheer behandelt met wit een moeilijke gesloten Siciliaan aanvankelijk met vaste hand: de stelling lijkt in balans en dan kan hij een kwaliteit winnen op zet 24. Echter, zijn tegenstander krijgt nu geforceerd 2 verbonden vrijpionnen, ondersteund door een verschrikkelijk loperpaar. Dat heet echt wel tegenspel van formaat…  Als Jos op zet 37 de kwaliteit niet teruggeeft voor een remiseachtig toreneindspel , worden de vrijpionnen een ramp. Het is nu 3.5 - 2.5.

Mijn partij verloopt intussen prima: mijn tegenstander wilde een Leeuw spelen, maar de Londoner verhindert voorlopig de vaste leeuwzet 4 …e5 en toen moest hij heel lang denken. Tenslotte koos hij voor een Konings Indische opstelling, maar daarin heb ik de later toch gespeelde pion e5 na een kleine belegering kunnen  winnen bij heerlijke stelling. Later gaan er nog 2 pionnen van hem  in het bakje en na veel geruil en het onder pionverlies laten verdwijnen van alle complicaties in de vorm van pionnen op de damevleugel rest een fijn eindspel van K PL en 3 verbonden pionnen, tegen K PL en 1 pion. Gelukkig zijn de lopers beide witveldig. De winst is niet heel moeilijk, maar ik wil ook voorkomen dat hij zijn stukken kan gaan geven om het eindspel KPL tegen K te bereiken. Dat heb ik in een echte partij nog nooit gespeeld en ik weet niet of ik mij de gedegen uitleg van wijlen Nico Cortlever uit 1993 nog herinneren kan… Het lukt gelukkig om dit te vermijden en we staan nu gelijk: 3.5-3.5.

Dus rust alle verantwoordelijkheid op onze andere speler met een Utrechts verleden: René  Meijer. Hij zat in de ruilvariant van de Caro-Kann in een gesloten stelling in perfecte balans. Totdat op zet 29 wit de zet Db6? doet en een klassiek paardvorkje van René overziet: kwaliteitswinst! Vervolgens komt er na enige tijd een ingewikkeld eindspel op het bord en de loper van wit is nog een hele hinderpaal tot de winst. Aan de bar weet iedereen met een blik op de nu reusachtige projectie (als er borden klaar zijn verdwijnen die uit beeld en de resterende partijen worden steeds groter weergegeven) hoe het moet, alleen valt het daar op dat de bekwame aanwezigen allemaal kiezen voor verschillende opties. René heeft steeds meer tijd dan zijn opponent en doet geen rare dingen  en na maar liefst 95 geduldige zetten is het over: we winnen met 3.5-4.5, een topprestatie voor het teampje!

Ik vind dat we die 8 digitale borden en stukken wel hebben verdiend vandaag:)

Eric Kloppers

Rating
Rating
Dissel, H. (Henk) 1869 Hagendijk, K. (Klaas) 1879 ½ - ½
Scholten, M. (Marcel) 1757 NO 0 1R - 0R
Hoogakker, P. (Peter) 1841 Kloppers, E. (Eric) 1878 0 - 1
Eefting, C. (Martijn) 1809 NO 0 1R - 0R
Vegt van der, S.J. (Seth) 1872 Dupain, P.C. (Peter) 1760 0 - 1
Visser, W. (Wouter) 1561 Sahakian, A. (Aleksandr) 1852 0 - 1
Aldenberg, H. (Hendrik) 1690 Landsheer, J. (Jos) 1662 1 - 0
Lingen van, H.G.K. (Henk) 1603 Meijer, R. (René) 1570 0 - 1
  1750   1767 3½-4½

 

We hebben 38 gasten en geen leden online