Olav speelde het Wolga gambiet, kwam dus een pion achter te staan voor meer bewegingsvrijheid. Olav was snel klaar, niet zo moeilijk, tegenstander gaf de Dame weg. Een goed begin. Wim van Haaster speelde een zeer aanvallende partij , kwam zelfs een pion voor, maar het lopereindspel bleek toch net niet te winnen, remise dus. Dan de partij van Patrick Goudriaan. Patrick offerde een Paard voor 3 pionnen. Helaas kon tegenstander verplichte Dameruil bewerkstelligen, waardoor het moeilijk werd voor Patrick. Veel stukken werden geruild. Aan het eind had de tegenstander een Paard, 3 pionnen, waarvan 1 dubbel en Patrick alleen nog 4 pionnen. Patrick speelde het echter bijzonder mooi en op het eind (beide nog 1 pion op de h-lijn) en tegenstander nog een Paard was het voor de tegenstander pionverlies en daardoor niet te winnen. Dat wilde de tegenstander niet en er zat niets anders op dan de pion met zijn Koning te dekken. Gevolg was echter een patstelling, ook remise dus.

Hans de Vos speelde zijn geliefde Siciliaanse opening met zwart. Tegenstander rokeerde lang en Hans heeft niet gerokeerd. Hans won op het eind met een leuke zet een pion en kwam daardoor prima te staan met een zeer sterke loper. Tegenstander kon alleen maar verdedigen en Hans speelde dit goed uit en winst was het gevolg.
Daarna kon Wouter zijn prettige stelling in winst omzetten. De gehele partij stond hij goed tot zeer goed, had initiatief en hoe het verder gegaan is weet ik niet, wel dat Wouter gewonnen heeft.

De stand is nu 4-1, dus verliezen kunnen we al niet meer. Jan Blaak kwam slecht uit de opening. Tegenstander behield initiatief, met sterke pionnen. Jan kwam alleen maar aan verdedigen toe en dat was niet te houden, verlies dus. Ook Rob kon het niet redden. Rob kwam goed uit de opening, maar tegenstander had een sterke pion op, ik dacht e4. Hoe het precies is gegaan weet ik niet, wel dat Rob heeft verloren. Ikzelf moest de Pirc-verdediging slechten. Zwart heeft, door een gebrek aan ruimte, vaak moeite met hergroeperingen. Wit krijgt doorgaans een overwicht op de Koningsvleugel. Ook in deze partij was dat het geval. Wit speelde op een gegeven moment f2-f4 en zette een koningsaanval op. Tegenstander kon alleen maar verdedigen en maakte een fout doordat ik de pion op g6 met de f-pion kon slaan, zonder dat zwart terug kon slaan met zijn f-pion, omdat deze pion gepend stond door een Loper op c4. Vanaf dat moment stond ik op winst. Op het eind wist ik zelfs nog een stuk te winnen, maar door een onnauwkeurigheid van mij moest ik het stuk teruggeven. Wel kon ik daardoor 2 pionnen winnen op de a en b-lijn. Gevolg was dat ik 2 verbonden vrijpionnen kreeg op de a en b-lijn. Na Torenruil volgde een pionnen/lopereindspel. Ik offerde pion op de g-lijn om zijn Koning zo ver als mogelijk van de a en b pion van mij te houden. Door ondersteuning van de pionnen door mijn Koning gaf zwart op. Een gedegen overwinning van 5-3.

De volgende wedstrijd is tegen De Toren 5 op 11 januari 2011.

You have no rights to post comments

We hebben 46 gasten en geen leden online