Zutphen 1 mist titel op een haartje...

Bizarre slotronde in Ede
SG Zutphen 1 -  ZZS 1   4-4
Hoe zwaar valt het me te moeten berichten over wat er in de slotronde in de goed verzorgde zaal Rehoboth in Ede  is gebeurd...

Vooraf had ik nog grote lol om en met(?) invaller Gerrit Ruegebrink omdat hij eens in een slotronde in gewonnen stand een legendarische blunder had gemaakt, waardoor we pardoes degradeerden... Had ik mijn mond maar gehouden.

Vandaag lijkt er aanvankelijk weinig aan de hand: ZZS vecht voor het klassenbehoud en wij hebben de heldere taak om te winnen, waarbij we afhankelijk zijn van evt. puntverlies van koploper Schaakstad Apeldoorn. En nog twee andere teams zijn kapers op de kust indien de twee hoogst genoteerde clubs allebei punten morsen.

Dan maar eens langs de borden: bij Klaas met zwart  is er het Evansgambiet met druk op f7, maar dat is normaal. Wit gooit er zelfs 2 pionnen tegenaan om hem gelijk te overmeesteren. Maar een Hagendijk is niet bang en neemt de handschoen dapper op. Nagib speelt tegen een Caro-Kann en het ziet er correct uit. Willem zet met zetverwisseling het Dame-Indisch voor en bij mij aan 4 staat natuurlijk het Londoner systeem weer eens op het bord. Jan Blaak heeft in een Konings-Indische doorschuiver wat weinig ruimte en Gerrit heeft weinig moeite om tegen de Scandinavische opening de juiste zetten te vinden. Hij wint wel heel veel ruimte! Bij René Meijer is er onregelmatig geopend en wat er nu staat lijkt nog het meest op Oud-Indisch. Olav Wilgenhof  is wat laat, maar staat in het Schots al gauw als een vorst!

Halverwege de avond is er nog weinig gebeurd, maar ik meen toch te zien dat we op diverse borden in de overhand zijn. Ik ben niet geheel tevreden over mijn stelling en bied remise aan. De tegenstander, zelf teamcaptain, loopt lang rond en beslist daarna doorspelen, want hij vertrouwt zijn team niet zo...Vervolgens wordt mijn partij veeleisend en mis ik wat er op de andere borden allemaal gebeurt , op de grote lijnen na. Olav wint geheel verdiend: hij heeft de hele partij gedomineerd. En Klaas komt na het weerleggen van de te ambitieuze opening van wit tot een prima stelling met materieel overwicht; ook hij wint. Bij René is het een beetje misgegaan in een scherpe stelling waarin de f-lijn een cruciale rol speelt: hij moet opgeven. Willem en Gerrit spelen degelijke remises en als ook Nagib met goed spel de partij naar zich toe trekt is de zege nabij.

Maar dan moet ik wel zorgen niet te verliezen. Het gaat lang goed, alleen gebruik ik veel tijd. Mijn 34 b4! waarna zijn loper geen goed veld meer heeft is een mokerslag en de winst kan me haast niet meer ontgaan. De tegenstander denkt flink na en komt met het verrassende b5!? met aanval op mijn loper. Het is verre van correct, maar om een vage reden denk ik in het geheel niet aan loperruil, wat me een fantastische c-pion had opgeleverd die de al ver opgerukte d-pion had ondersteund...

Nu zet ik mijn witveldige  loper weg en vindt zijn zwartveldige een mooi stekje op b6. Nu is mijn voordeel wel geslonken en wordt het tijd om mijn toren verdedigend in te gaan zetten. Maar ik ga te driest door met mijn aanval en word geklopt in de gevaarlijke tegenaanval van zwart.  Nu is het 4-4 en blijkt dat we het kampioenschap hebben vergooid.

Hoe bizar het verloop van de slotronde is geweest blijkt nu ook: alle 4 de matches zijn in 4-4 geëindigd! En dus is Schaakstad 3  de toch wel verrassende kampioen geworden en heeft onze opponent nipt het klassenbehoud veilig gesteld.

In de auto terug naar huis vol slecht scorende Warnsvelders is het gejammer niet van de lucht. Had ik maar...en degelijke. Maar dat helpt niets meer: volgend seizoen weer 1e klasse.

Eric Kloppers

klasse 1A; Ronde: 7; Datum: Vrijdag 7-4-2017        
  Zutphen 1 1804   ZZS! 1 1754 4 - 4
1 Klaas Hagendijk 1974   Karel Schoenmaker 1978 1 - 0
2 Nagib Zafari 1877   Emile Hoogterp 1901 1 - 0
3 Willem Oving 1877   Jan Bongaerts 1839 ½ - ½
4 Eric Kloppers 1800   Rick Wouda 1824 0 - 1
5 Jan Blaak 1723   Yurian Harjono 1754 0 - 1
6 Gerrit Ruegebrink 1713   Djengis van Nek 1672 ½ - ½
7 René Meijer 1741   Anthon Kluijfhout   0 - 1
8 Olav Wilgenhof 1729   Hans Hoogerduijn 1309 1 - 0

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 72 gasten en geen leden online