Omdat het even duurt voor ZSG binnen is  valt ons oog op de match van het 3e tegen Twello, waar good old Egbert Talens het mag opnemen tegen clubgenoot Coen Hilbrink, die extern voor kameleon speelt! En Peter Altman, ons nieuwe comeback-lid, speelt aan het eerste bord tegen Eddy Sanders, mij wel bekend van het OVK toernooi in Voorst, dat in januari weer van start gaat.

Dan komen de mannen van ZSG binnen, net op een moment dat wedstrijdleider Olav Wilgenhof voor een vervelende beslissing staat: er zijn maar 3 interne spelers in deze externe week en wie van de drie mag naar huis? Maar nee hoor, de opponent van Nagib aan bord 2 is niet opgekomen en dus kan Olav hem heerlijk indelen en blijft iedereen binnenboord. En staat het bij ons 1-0.

Nog voor ik de openingen heb kunnen bekijken, blijkt er een kleine ramp gebeurd op het bord 7 van...jawel: Olav....Want op dit niveau zie je niet vaak dat een miniatuur van een zet of 6 wordt gespeeld! Wat er geschiedde: Olav, die nog met zijn hoofd bij de bizarre wending bij de indeling was, antwoordde op 1 b3 d5 ; 2 Lb2 met het in de literatuur niet vindbare gambiet 2 ...e5. Het heet vanaf nu daarom het Wilgenhof-Waterkrachtgambiet. Voor zover ik weet heeft zijn broer Otto ondanks zijn behoorlijke niveau zoiets nog niet gebracht. De tegenstander neemt het dapper aan met 3 Lxe5!

De waarde van dit absurdistische nieuwtje blijft in deze historisch partij vooralsnog verborgen. want Olav vervolgt na een handvol zetjes met het doneren van een tweede pion aan de ijzersterke loper van wit, als hij g7 eveneens in de aanbieding doet door de verdedigende loper te ontwikkelen. En zo'n gatenkaas is niet te spelen, toren h8 is nu het volgende hapklare brokje voor de ware slokoploper. Dus staat het nu 1-1 en moet Olav even naar buiten om zijn vondst in bittere eenzaamheid aan een eerste analyse te onderwerpen....

Na al dit tumult is het eens tijd om de meer gangbare openingen te gaan bekijken: Klaas Hagendijk speelt aan bord 1 een Spaanse opening, waarbij er een soort anti-Marshall op het bord komt, waarin Klaas door de structuur c7-d6-c5 wat gaten over de witte velden heeft bij weinig ruimte. Gelukkig heeft hij de witveldige loper nog op het bord, er zuinig op zijn dus! Aan bord 3 speelt Willem Oving eveneens met zwart en nog voor hij begint vertelt hij zijn nu nog timide en vrij jonge opponent docerend over zijn roemruchte verleden op KNSB-niveau in de vroege jaren '50 als wonderkind. Of waren het toch de jaren '60? Hij speelt een aangenomen damegambiet en lijdt net als Klaas aan te weinig ruimte en als ik hem op de gang tegenkom blijkt hij niet bepaald content. Zijn tegenstander is ook verre van tevreden, maar dat komt niet door de stelling. Willem heeft als fervente ex-roker wel behoefte aan een ander overspronggedrag dan een rookwaar-ritueel, dus knabbelt hij fanatiek op een fors stuk kauwgom tijdens de partij. Tot zijn tegenstander hem daarin hinderlijk onderbreekt met de woorden: "Kunt u alstublieft ophouden met dat gesmak, ik heb er echt last van!" Hij heeft een punt, want aan het rechteroor begin ik juist een kleine gehoorbeschadiging te ontwikkelen.  Nu is Willem tegenwoordig een ware gentleman en braaf deponeert hij zijn vermaak in de bak.

Aan mijn bord 4 is de Londoner opstelling contra de Koningsindische opbouw van zwart weer eens te zien. Er wordt niets geruild en ik ben blij met een sterk duo e4 d4.  Bij Kees Henstra aan 5  zien we de bekende patronen van de Caro- Kann en als hij tot de thematische opstoot c5 komt, lijkt een gelijke stelling bereikt. Jan Blaak pakt aan bord 6 een Siciliaanse Sveshnikov met overtuiging aan en hij wint bij afruil van veel stukken een volle kwaliteit, zonder enige compensatie voor zwart. En aan bord 8 is invaller Gerrit Ruegebrink in een positionele Spaanse partij geduldig bezig, de stelling lijkt gelijk.

Na twee uur spelen komt er wat meer tekening in de match. Na kalm manoeuvreren weet Jan Blaak het punt gedecideerd binnen te halen.

Lang blijft het geen 2-1, want bij Willem is na het wegwerpen van zijn kauwgom zijn toch al bedenkelijke stelling ook richting prullenbak afgegleden. Ook het wanhopig offeren van een kwal doet niets en na wat geruil moet hij het kansloze eindspel opgeven. Zijn kwelgeest neemt met een vileine glimlach het handgebaar aan.  (2-2).   Dan biedt mijn tegenstander remise aan en omdat ik veel meer tijd heb dan hij, besluit ik eerst eens te kijken hoe het gaat aan de andere drie borden. Daar word ik niet vrolijk van: Klaas staat nog steeds gedrukt en heeft minder tijd. En bij Kees is het helemaal mis gegaan: hij moet een octopus op d6 toestaan en bovendien breekt zijn tegenstander door op de damevleugel waar toch het werkterrein van Kees leek te liggen. Tot overmaat van ellende heeft hij juist daar zijn koning gestald en dat het fout af zal lopen is zonneklaar. Gerrit staat dankzij een beter paard tegen matige loper wat beter, maar of hij kan winnen?

Dus speel ik door in een stelling die zich kenmerkt door een mooi initiatief voor mij na een pionoffer. Maar in de cruciale stelling waarin ik niet meer kan verbeteren, vindt zwart de enige zet en nu is ruil naar een potremisestelling met ongelijke lopers onvermijdelijk. Intussen heeft Kees inderdaad verloren en zie ik Klaas winnen, hij heeft op formidabele wijze verdedigd, komt nu uit zijn schulp en gelijk is wit de klos! Dus is het 3.5 - 3.5 en ligt ons lot niet voor het eerst in handen van Gerrit. Hij heeft kennelijk verzuimd een pion te winnen om zo een gewonnen eindspel te bereiken, maar weet daarna het pionneneindspel met wat minder ruimte knap remise te houden. En zo is het 4-4, een terechte uitslag tegen een vrij sterke tegenstander!

Eric Kloppers

 
 
Zutphen 1
   
 
ZSG 2
 
 
4
 
- 
 
4
 
1.
Hagendijk,K.(Klaas) 1948   Hoffer,M.G.A.(Miklós) 1942 1 - 0  
2. Zafari,N.(Nagib) 1857   NO   1 - 0 Regl.
3. Oving,W.(Willem) 1874   Wijnia,C.(Christian) 1817 0 - 1  
4. Kloppers,E.(Eric) 1806   Snuverink,M.(Marc) 1842 ½ - ½  
5. Henstra,C.C.(Kees) 1923   Veld in 't,R.(René) 1755 0 - 1  
6. Blaak,J.A.(Jan) 1719   Smeenk,W.K.K.(Chris) 1746 1 - 0  
7. Wilgenhof,O.(Olav) 1743   Boer de,A.(Albert) 1840 0 - 1  
8. Ruegebrink,G.J.(Gerrit) 1696   Spaans,L (Leo ) 1688 ½ - ½  

You have no rights to post comments

We hebben 59 gasten en geen leden online