Een blik op de borden na een uur gaf het volgende beeld:

Gert-Jan had geen moeite om de “Orang Oetan” oftewel 1.b4 te bestrijden en heeft minimaal gelijkspel. Ik besloot zelf de  “Pirc” van mijn opponent stevig aan te pakken, met lange rokade en stormloop van de konings pionnen. Alexandr volgt met “Frans, open Tarrasch” lang de plat getreden paden. Hij verslikt zich echter door de verkeerde toren te centraliseren en verliest prompt de kwaliteit! Kees beantwoorde de “Caro-Kann” op originele wijze. Na een gedurfde pionnen opmars op de koningsvleugel, staat wit duidelijk beter.

Teun moest opboksen tegen een zwaargewicht (elo 2035). Er is er nog niets geruild in een “Engelse 3 paarden variant, waarbij zwart met f5 wat ruimte pakt. De stelling is in evenwicht. Ook Mark heeft speelt tegen een zware (elo 1955). Hij wist gelukkig van niks en speelt zijn eigen spel. Hij beantwoordt de “Siciliaan” met  het “Vleugelgambiet” (2 b4). Zwart offert pion terug voor snelle ontwikkeling. Wit komt in het voordeel als zwart besluit Loper en Paard te ruilen voor Toren en pion.

De zwarte “Pirc” van René wordt door wit sloom beantwoord met d3 en g3. Na een onnauwkeurige zet van zwart weet wit de pionnenvleugel op de Damevleugel te verminken en staat overwegend. Olav speelde een “Dame pionspel, London variatie” . Wit verzuimt het tegenspel in het centrum en kiest het verkeerde plan (h4), waarna zwart vrij spel heeft op de Damevleugel.

De eerste beslissing komt toch weer op naam van Mark.  De twee paarden van wit bedreigen de zwarte koningsstelling. Zwart geeft na 24 zetten, misschien wat snel, op in verloren stand. Hij staat 4e op de OSBO lijst met 3 uit 4! Daarna gaat het voor ons minder. Olav komt er niet meer aan te pas, zwart breekt de Damevleugel open en wint geruisloos. Ook Alexandr kan het niet meer bolwerken. Ondanks taai verzet, wikkelt wit af naar een gewonnen eindspel.

Gert-Jan trekt de stand weer gelijk. Na verwikkelingen trekt wit zijn loper verkeerd terug en krijgt daardoor een overbelaste Dame. Met een Dame schijnoffer maakt zwart een einde aan de strijd. Door passief spel wordt Teun op de Damevleugel weggespeeld en moest opgeven. Mijn partij ontwikkelt zich voorspoedig. Zwart verliest tijd met een Loper actie. Daarna krijgt de  Dame de mooie diagonaal a1-h8 in handen. De pionnen rukken op en met beide partijen nog 2 minuten op de klok beslist wit via een pion offer de partij.

De stand is nu  3-3. De overgebleven partijen , Kees en René staan niet best. 
René offert kwaliteit in de hoop het tij te keren. Na dame ruil komt zwart in een mat net en verliest.

De hoop is nu is nu gevestigd op Kees. Hij heeft ruim + 4 gestaan rond de 30e zet. Na deze kans staat het gelijk. Tot overmaat van ramp verliest wit een pion. Het eindspel is kansloos voor Kees.

Een aantal clubgenoten kwamen belangstellend kijken, een verheugende ontwikkeling.
Niet clublid Wilco (schoonzoon), legt Kees z’n strijd vast.

Klaas

You have no rights to post comments

We hebben 104 gasten en geen leden online