De kop is er af, althans voor precies de helft van het op dit moment totale senioren ledenbestand. We hebben twee, eigenlijk drie, nieuwe leden mogen verwelkomen, waar wij zeer blij mee zijn. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Jarmo van der Seijs, Jos van Lier en Frank Posthuma. Jos is oud lid en na ongeveer vijf jaar wil hij zijn geliefde hobby weer eens oppakken). Frank is eigenlijk altijd wel lid geweest maar hij heeft enkele jaren achtereen niet intern gespeeld. Af en toe kwam hij wel eens extern spelen. Jarmo heeft vorige week de jaarvergadering als belangstellende bijgewoond en na de vergadering mij toch maar mooi verslagen in een 3 + 2 potje. Gelukkig verloor ik alle andere partijen ook, maar had Klaas het toch eventjes moeilijk tegen mij, hèhè. Niet onvermeld wil ik laten dat ik op de eerste jeugdavond, afgelopen vrijdag in dezelfde variant van het Scandinavisch, Klaas toch behoorlijk ‘afgemat’ heb!

Helaas moet ik even iets rectificeren. De complete laatste ronde van ons derde team tegen Lochem heb ik niet in de uitslagen verwerkt: vergeten. Wim van Haaster wees mij daar op en ik kon niet anders dan hem volkomen gelijk geven. Ik heb het maandag alsnog doorgevoerd. Dit betekent dat de uitslag nog enigszins kan veranderen en dat er wellicht nog 1 of 2 aanvullende prijzen verdeeld moet worden (B en C groep). Mocht het zo zijn dat daardoor andere prijswinnaars dan de huidige winnaars Jan Blaak en Benno Galjart te bejubelen zijn, zal ik zorgen dat zij ook een prijs krijgen.

Ik verzorg reeds jaren de indeling en daarom moet ik natuurlijk op tijd aanwezig zijn. Afgelopen maandag begon ik niet best en kwam om 5 voor 8 aankakken. Ik krijg meteen te horen dat er is ingebroken en dat in ieder geval onze metalen grijze opbergkast geforceerd is geweest. Gelukkig heeft de dief niets weten te stelen van onze kostbare spulletjes, anders hadden we toch maar mooi met de handen in het haar gezeten. Aan het einde van de avond kon ik met veel pijn en moeite de kast weer afsluiten, maar Klaas had nog even iets uit juist die kast nodig en in zijn poging de kast te openen brak de sleutel af. Het is nu nog maar zeer de vraag of de grijze kast ooit weer kan worden geopend. Ik denk dat de kast opnieuw zal moeten worden geforceerd om onze dierbare spulletjes te kunnen gebruiken. We zullen op zoek moeten naar een nieuwe kast.

Na een heel dik half uur was ik eindelijk zo ver dat we konden gaan beginnen. Het was al 10 over half 9. Bedenktijd aangepast naar 1 uur en 20 minuten + 10 seconden pp/pp, behalve natuurlijk voor Egbert Talens (en zijn tegenstander Jos van Lier) die om medische redenen dezelfde bedenktijdverkorting krijgt zoals geldt voor eventueel meespelende jeugdspelers. Dit geldt dus voor iedereen die ingedeeld wordt tegen Egbert dan wel tegen een jeugdlid: bedenktijd wordt verkort naar 45 minuten + 10 seconden pp/pp.

De eerste ronde is gespeeld en heeft 8 ‘prima’ partijen opgeleverd. Prima tussen haakjes omdat mijn eigen partij tegen Gerrit Ruegebrink niet om over naar huis te schrijven was. Toch zal ik ook aan dit debacle enkele woorden wijden. Nadat ik een voor Gerrit totaal onbekende openingszet heb gespeeld (g4) had Gerrit zeer veel bedenktijd nodig in de opening. Hij koos voor pionwinst en dat maakte de partij lekker bizar. Nadat Gerrit de opening overleefde ging ik ineens hele rare zetten doen. Gerrit bleef normaal ontwikkelen zodat ik met een Koning in het midden en een ernstige ontwikkelingsachterstand bleef zitten. Gerrit heeft uiteindelijk minimaal twee keer stukwinst en zelfs een lekkere Dame gemist. Bovendien miste hij ook nog een eenvoudige matwending. Maar goed dat Gert-Jan oplettend is. Na de partij werden wij er fijntjes door hem op gewezen. Kinderlijk eenvoudig allemaal. Gelukkig voor mij zag Gerrit dit allemaal tijdens de partij niet (ik trouwens ook niet, hoewel ik wel 1 keer een zekere stukwinst vreesde) en werd het uiteindelijk remise (pfff). Ik ben overigens niet zo’n hele oplettende schaker tijdens de speelavond, dus weet ik niet zoveel te vertellen over de gespeelde partijen.

Tot volgende week!

Olav Wilgenhof

 

You have no rights to post comments

We hebben 98 gasten en geen leden online