Meestertitel behaald in Hoogeveen!

In Hoogeveen bij het Univé chess tournament heb ik (Etienne Goudriaan) afgelopen week mijn 3e IM-Norm en daarmee de meestertitel behaald. Het leek mij leuk om een verslag met enkele partijfragmenten te maken.

In de eerste ronde begon ik meteen met een spannende partij. Tegen Osama Sadallah (2114 FIDE). won ik met zwart al binnen 20 zetten een pion en zou ik een tweede pion gaan snoepen op de damevleugel. Geen vuiltje aan de lucht dus? Nou ondertussen zette hij een gevaarlijke aanval op op de koningsvleugel. Na enkele onnauwkeurigheden van mijn kant ging ik zelfs nog bijna mat! Gelukkig miste hij een gevaarlijk paardoffer en kwam ik met de schrik vrij. Het eerste punt was binnen.
De tweede ronde leverde minder spektakel op, ik won vrij geruisloos met de witte stukken van  Francis Lessman (2109).
Daarna moest ik meteen tegen een geweldenaar: Ik mocht met wit aantreden tegen GM Erwin L’ami (2645). Hij speelt al jaren in het olympiade team van Nederland en is dus een geduchte tegenstander. In een eindspel werd ik eigenlijk geruisloos overspeelt. Ik wist nog met een trucje de remisemarge te bereiken, maar uiteindelijk verloor ik het eindspel alsnog.
Vervolgens moest ik tegen FM Bonno Pel (2291) met zwart. Hij speelde eigenlijk de pirc met wit, met een tempo meer dus en het werd een scherpe partij. Daarin wist ik net wat beter te rekenen en dus won ik de partij. Bonno haalde zelf ook een meester resultaat dit toernooi dus dit was een prima overwinning!
In de 5e ronde speelde ik met wit tegen FM Gerhard Lorscheid (2218). In een interessant koningsindisch middenspel wist ik een pionnetje te snoepen en vervolgens wist ik dit om te zetten tot winst. Hierbij de partij:

In de volgende 2 rondes speelde ik remise tegen twee grootmeesters: Stewart Haslinger (2543) en Felix Levin (2480). Beide partijen waren niet heel spannend. Tegen Haslinger was ik blij om een makkelijk halfje te pakken na een saaie opening. Tegen Levin probeerde ik wel even maar had ik niet genoeg voordeel.
Dit betekende dat ik in de 8e ronde moest winnen van de gevaarlijke nederlandse FM Pieter Hopman (2338) als ik meteen mijn norm binnen wilde halen. In de partij gingen we er beide vol voor in een scherpe opening en wist ik uiteindelijk in alle verwikkelingen een pion over te houden. Dit is de partij met mijn analyse:

Dit betekende dat mijn derde meesternorm en daarmee meteen de meestertitel binnen was. (de benodigde rating van 2400+ had ik al) In de laatste ronde ging het alleen nog om de prijzen. Ik wist tegen GM Moskalenko (2520) met wit alleen geen geschikte manier om openingsvoordeel te behalen en aangezien remise ons beide niet heel slecht uitkwam besloten we tot remise.
Uiteindelijk haalde ik hiermee de gedeeld 4e plek met een mooie score van 6.5 uit 9. Mijn toernooiprestatie was 2528. En het mooiste is natuurlijk de meestertitel!
Etienne Goudriaan

 

You have no rights to post comments

We hebben 248 gasten en geen leden online